Saturday, August 1, 2009

cerita 4 July



Salam semua...

cerita 4 july??? pebenda ni??? ehehhe.. sebenarnyer disebalik cerita 4 july ni adalah kisah yg menyentuh hati aku... macam ni...

4 july 2009... hari tu aku ada upah shoot utk satu wedding kat Sg.Besar ( Sg. Hj. Dorani )... tarikh
tu adalah tarikh lahir arwah ibunda tersayang... Nak dijadikan cerita, hari tu jiwa aku memang tak berapa nak best nak shoot pasal flashback kisah dulu-dulu time arwah mak masih ada... tapi, memandangkan dah diamanahkan aku tetap pergi... wedding ni aku rasa paling awal penah aku datang... jam 10 aku dah sampai pasal katanya sanding kul 11...


Jam 11.30 pengantin laki sampai... sebelum tu aku shoot 4-5 keping pengantin pompuan lepas siap make up... aku turun, tgk2 pengantin laki agak berusia... dalam hati aku cakap apadahal.. shoot je la.. dah jodoh dia... masuk je dalam rumah aku tgk ada seorang warga emas yg sedang duduk kat atas katil yg wajah & keadaannya sangat menyentuh hati aku... mugkin dia sakit hati aku cakap... pengantin laki & pompuan pn salam warga emas tersebut... Emak pengantin pompuan rupanya... dalam sibuk shoot masa sanding aku sempat tanya kat pengantin... sakit apa mak dia tu?? dia kata KANSER PERUT... tersentap aku time tu... pasal aku sekarang agak alergik sket ngan perkataan KANSER tu... Kesian sgt.. sempat gak aku cerita kisah aku & nasihatkan pengantin pompuan agar akan redha dgn takdir di hari mendatang... Memang tersentuh hati aku ahri tu, kebetulan hari lahir arwah mak aku & kebetulan aku jumpa seorang IBU yang keadaannya semasa sakit lebih kurang arwah mak aku... sampaikan pengantin tegur aku kenapa muka ko sedih sgt ni??? eheheheh... dalam hati ( mau idak.. tak bley blah dah ni )...


cerita pasal pengantin laki pulak berbeza, walaupun dah agak berumur dia ni masih lagi kacak. Dia kawin ngan pengantin pompuan ni mugkin dia kesunyian setelah kehilangan Isteri tercinta dalam satu kemalangan jalanraya kat kuala selangor... memandangkan dia masih ada anak kecil yg sebaya ngan anak aku ( 2 tahun lebih ), dia terpaksa mencari seorang pengganti untuk menjaga & memberi kasih sayang seorang Ibu kepada anak tersebut... Masa pengantin laki cerita ni sekali lagi hati aku tersentuh... bukan kat pengantin laki tu, tapi kat anak kecil yang masih belum mengerti apa-apa... lagi-lagi time kemalangan tu berlaku arwah isterinya membawa anak kecil tersebut yang pada masa tu masih bayi... Aku buat2 steady je dengar cerita pengantin lelaki...

Petang tu, abis je shoot aku terus balik rumah, rilek2 jap... pas solat asar aku pegi kubur arwah mak... Tahlil, doa sambil mengenang pengorbanan arwah mak kat aku...