Thursday, June 23, 2011

Melembutkan Hati Anak

Salam...

Aku terbaca satu blog yg amat menarik pernah aku jumpa... walaupun nampak biasa tapi isinya amat baik dan berguna untuk menjadi pengajaran dalam hidup kita... ringkas tapi padat.. fuadlatip.com...

salah satu entry yg aku baca : http://www.fuadlatip.com/v1/2009/07/islamic-nlp-for-parenting-melembutkan-hati-anak/#more-1397


Seminggu yang lepas, mak saya berada di rumah saya selama seminggu sebelum beliau pergi ke rumah kakak saya. Kesempatan yang ada, saya gunakan sepenuhnya untuk menimba ilmu keibubapaan daripada mak saya. Saya ingin tahu bagaimana untuk melembutkan hati anak.

Saya mempunyai 10 orang adik beradik (4 lelaki dan 6 perempuan). Saya merupakan yang bongsu. Saya bertanya kepada mak saya tentang bagaimana mak dan arwah ayah membesarkan anak-anak beliau.

Dalam keadaan yang kekurangan, beliau mampu menjaga anak-anak dengan baik dan menjadi orang yang baik-baik. Alhamdulillah semua 10 orang menjadi manusia yang taat, tidak mempunyai masalah sesama adik beradik, sentiasa mengasihi dan tolong menolong dan sentiasa mengasihi mak dan arwah ayah.

Mak saya memberikan petua yang tidak pernah diceritakan. Apakah petuanya yang dirahsiakan selama ini?

Setiap kali menyedia dan memasak makanan untuk keluarga, mak akan membaca “Ya Rahman, Ya Rahim” ketika memasak dan menyuap makanan ke dalam mulut anak-anak beliau.

Mak menambah lagi, ketika menyedia dan menyuap makanan itu, beliau hanya ingat “hanya Engkau ya Allah yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang yang mampu memberikan anak aku kenyang dan sihat. Terima kasih Allah kerana memberikan rezeki kepada anak-anak aku“. Itulah kata-kata mak di dalam hati ketika menyuapkan anak-anak mak makan. Rupanya mak terlebih dahulu mengamalkan “terima kasih Allah SWT” sejak dulu lagi.

Mak kata lagi, mak juga beri kucing dan ayam mak makan dengan menyebut “Ya Rahman, Ya Rahim“. Kucing-kucing dan ayam-ayam peliharaan mak semuanya jinak-jinak dan tidak menyusahkan tuan rumah (mak).

Wah! sungguh menarik rahsia yang mak berikan kepada saya.

Benarlah, selalunya orang-orang yang memiliki kesedaran tertinggi ini hidup mereka tenang. Patutlah arwah ayah dan mak, walaupun mereka susah namun mereka mampu membesarkan 10 orang anak-anak penuh dengan ketenangan. Tidak merungut, tidak mengeluh dan sentiasa rajin berusaha dan beribadat kerana mereka yakin benar segala-galanya adalah ketentuan Ilahi dan doa dengan sabar serta solat mampu mengubah takdir kehidupan.

Terima kasih Allah. Terima kasih mak. Al-fatihah untuk arwah ayah.

***
Apa kata selain daripada anak-anak kita, kita cuba kepada suami atau isteri pula untuk melembutkan hati mereka. Sesekali suapkan mereka makan sambil menyebut di dalam hati “Ya Rahman, Ya Rahim“.

Jangan lupa juga ketika menyediakan makanan samada memasak, menghidang makanan atau juga membancuh air. InshaAllah lembut hati suami atau isteri. Maka ketika suami meminta isteri membancuh air, janganlah merungut. Inilah peluang terbaik untuk melembutkan hati suami.

Monday, June 20, 2011

Cerita bahagia & Sessi Outdoor Shahruddin & Marliana

Dengan nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha Pengasih..

Salam untuk semua..

Rasanya dah lama sangat tak menulis nih.. semua entry aku cuma letak foto tanpa sebarang info @ cerita-cerita disebalik majlis @ pendapat-pendapat yg boleh dikongsi..

Aku bukan lah pandai sgt menulis.. aku gak bukanlah pandai sangat nak bercakap... cuma kali ni aku terpanggil utk menulis... mungkin atas dasar kesedaran dan pengalaman yg dah aku ambil dari perkara2 yang dah berlaku ke atas aku dan sekeliling aku kebelakangan ni.. mungkin agak nampak bias dari apa yg aku cakap.. cuma aku cakap dari apa yg aku rasa dan pasti ianya terlalu banyak kelemahan..

Semua orang nak rasa bahagia.. mcm2 persepsi pasal bahagia ni.. walaupun rasa bahagia tapi secara hakikinya adakah kita bahagia?? korang jawab lah sendiri.. korang yg rasa..

Kebahagiaan hakiki itu rahmat. Tapi bahagia yg kita miliki ini tak semestinya rahmat. Mungkin cuma bahagia yang diciptakan oleh fikiran. Jadi, dapatkanlah bahagia yang sebenar…yang hakiki. Semoga bahagia yang dimiliki itu adalah bahagia atas rahmat Allah SWT.

Dari mata aku la kan.. Mereka yang dapat kebahagiaan tu tak semestinya memiliki kebaikan. Pasal ada yang bahagia sedangkan diri sedang melakukan maksiat. Malah bangga dengan maksiat yang dilakukan. Ada yang bahagia tapi tak semestinya tenang.. kerana ada yang bahagia sedangkan diri berada di dalam keegoan atas kejayaan yang dimilikinya. Itulah yg ditakuti.. bahagia mengikut fikiran dan bukan kebahagiaan yang sebenar iaitu kebahagiaan atas rahmat Allah SWT.

Kita lihat mereka yang melakukan maksiat sentiasa bahagia. Walaupun pasti di dalam jiwa mereka sebenarnya masih mencari sebuah kebahagiaan yang hakiki namun mereka senang dengan kemaksiatan mereka. Mereka yang ego dengan kejayaan juga berasa bahagia dan rasa diri sangat hebat di atas kejayaan itu. Berasa kerana usaha sendirilah yang menyebabkan mereka berjaya.

Semua ni bukanlah bahagia tapi sebenarnya satu BALA daripada Allah SWT. Fujur ( keluar dari kebenaran secara sengaja sehingga kebenaran ini menjadi kebatilan dan kebatilan menjadi kebenaran ) itu bukan sahaja nyata keburukannya namun keburukannya terselindung di dalam sesuatu yang dirasakan baik oleh manusia itu sendiri.

Diri diberi rasa baik oleh Allah SWT dengan rasa kebahagiaan, senang hati, gembira etc ketika melakukan fujur. Inilah dugaan yang paling menakutkan kerana kita tidak merasakan keburukan itu satu keburukan lagi tetapi keburukan sudah dirasakan sesuatu kebaikan. Allah memberikan rasa bahagia dan mereka semakin senang dengan rasa ini. Rasa bahagia dan senang ini sebenarnya membuatkan mereka SEMAKIN JAUH dengan Allah SWT. Inilah fujur yang Allah SWT berikan dan fujur ini ramai yang gagal untuk pulang kepada Allah SWT.

Janganlah menghina rakan-rakan yang sentiasa bahagia dengan maksiat dan keburukan. Mereka juga sedang diuji Allah SWT. Allah SWT juga sedang menguji kita di mana Allah SWT melihat sejauh mana kita mampu untuk membawa rakan-rakan yang bermasalah itu datang kepadaNya. Tapi, secara praktikal bagaimana kita mampu membawa diri kita & mereka yang bermasalah itu kepada Allah SWT. Tidak hanya pandai berkata-kata dengan kata-kata bersabarlah, bergantunglah, berserahlah, redhalah, pasrahlah, ikutlah, berusahalah, tabahlah etc.

Rasanya kita perlukan lebih daripada nasihat sebegitu kerana sebenarnya ramai yang mengetahui ketika bermasalah, aku kena sabar. Ketika diri membuka aurat, ada suara kecil berkata-kata, aku berdosa. Ketika ego, ada satu personaliti yang lebih baik sentiasa mengatakan…kamu berjaya atas izin Allah.

Namun diri mereka tidak kuat untuk meninggalkan keburukan, maksiat dan mahu merendah diri kerana jiwa mereka lebih senang terus berada dalam keadaan fujur itu.

Wallahu A'lam...


kali ini koleksi fotografi pengantin aku adalah Sessi outdoor Shahruddin & Marliana yang aku buat kat Taman Alam, Kuala Selangor.. gambar majlis nikah & persandingan boleh tgk kat entry sebelum ni... Mereka Sepasang pengantin yang senyap tapi amat memberi kerjasama & respon yang baik.. Bila hati tenang & senang gambar pn ok la.. Pasal emosi ni amat memberi impak kepada hasil kerja kita.. So, layan je la koleksi foto ni & selamat bahagia kepada pengantin...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Shahruddin & Marliana - Majlis Persandingan

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Shahruddin & Marliana - Majlis Pernikahan & Malam Berinai

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket